Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö.

Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara denna film.

Den var så speciell!

Men om vi börjar med handlingen.
Historien utspelar sig under 1960-talet. Lite äldre kläder, bara böcker och cyklar som underhållning för småglina. Huvudpersonen är en halvdan Kalles Kaviar kille (ca 14 år) som heter Erik och pratar med en tjejröst. (Detta var det sämsta med hela filmen). Han har en vän vid namn Edmund som är bättre i filmen än vad Erik är.

Iallafall så är dessa killar, som jag, lite filosofisk av sig. Tänker och funderar på allt mellan himmel och helvete, och där emellan. De ska under ett sommarlov spendera sin tid hos Eriks bror Henry eftersom att deras (Erik och Henrys) mamma ligger för döden.

Detta ska bli Erik och Edmunds trevligaste sommar tillsammans.

Men något kommer i kläm. Det börjar med att de har denna vikare, vid namn Ewa Kaludis, under 3 veckor innan sommarlovet. Hon är en skönhet utan dess like och därför jämförd med just Kim Novak( som tydligen var jättefin). Självklart blir ju alla grabbarna lite smått kär i denna kvinna. Inte konstigt!


Helena af Sandeberg aka Ewa Kaludis/"Kim Novak" är hemskt vacker.

Nog om det. Hon blir ihop med storebror Henry. Dock har hon redan en idiot till pojkvän(Bertil) eller vad man ska kalla det som såklart inte gillar detta. Här blir det lite hotfullt. Det blir punishment feeling från Bertil. Så man tror att han ska ta livet av Henry.

Men....Bertil blir mördad. Och en mordutredning tar vid.

Ingen vet vem som gjorde det. Inte förräns nu......

Vadå inte förräns nu?
Det är nämligen så att denna berättelse är baserad på en verklig händelse. Och varken i boken eller i filmen framkommer det om vem som egentligen dödade Bertil. Var det Henry? Var det någon av småkillarna? Eller var det rent ut sagt Kim Novak/ Ewa Kaludis som tog livet av Bertil?

Håkan Nesser som skrev boken från första början hade gjort en stor reserach på denna mördarhistoria för att just kunna skriva en bok om det . Men han fick bara skriva boken på ett villkor: Att han inte berättade vem mördaren var efter 10 år efter att boken hade släppts. Nu 10 år senare fick vi veta.

Vill ni veta?
Se filmen, läs boken (då måste ni dock sen se en 5 minuters spoiler om vem mördaren var) eller så berättar jag det om 10 år.

En hint. Tänk på Agatha Christies: Dolken i Tunis.

Iallafall så ger jag filmen 5/5 Kaludisar. För filmen var jävligt speciell.


-Livet ska vara som för en fjäril, en sommar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0